hpd urbata
hpd urbata

HPD " U R B A T A "

Predsjednica Društva:
Olić Ljiljana
Dopredsjednik Društva:
Simić Josip
Tajnica Društva:
Jurčević Marijana

UPRAVNI ODBOR

Ciprić Mladen
Ciprić Slavica
Gelemanović Pavle
Jurčević Marijana
Olić Ljiljana
Simić Josip
Simić Ljiljana

NADZORNI ODBOR

Brlić Ivica
Furić Marina
Pišonić Marija

NEK´ TI PISMA DUŠU LIČI

Tekst: Ivica Brlić, Foto: Ivica Brlić

Davor, 28. travnja 2012. - Da je glazba zvonka radost, imali su priliku posvjedočiti posjetitelji prvog (humanitarnog) susreta pjevačkih zborova koji je održan u Davoru pod nazivom „Nek´ti pisma dušu liči“. Ovaj kulturno-glazbeni događaj, kako je i najavljivano odvijao se u subotu, 28. travnja 2012. godine u velikoj sali Društvenog doma, kojom su odzvanjali raznovrsni glazbeni žanrovi. Tako su se mogle čuti crnačke duhovne, dalmatinske narodne, duhovne, sakralne, te popularne hrvatske skladbe u aranžmanima prilagođenima zborskom izvođenju. Cjelokupnu organizaciju ovog glazbenog događaja preuzelo je HPD „Urbata“, koje je i iniciralo ovu manifestaciju.

NEK´ TI PISMA DUŠU LIČI

„Glazba je kao cvijeće; smiruje duh, utječe na već postojeće ili stvara novo raspoloženje koje može negativne osjećaje pretvoriti u pozitivne. Ona može opustiti tijelo, osloboditi nutarnje strahove i pojačati snagu sabranosti i osjećaja. GLAZBA – ta harmonija duše i tijela sjedinjena je s prirodom i onim božanskim elementom u prirodi i zraku.“

Bile su ovo misli koje su prisutne uvele u glazbeni dio programa u kojem su nastupili domaćini i gostujući zborovi. Tako su pozornicom i cijelom dvoranom svoju pjesmu prvi odaslali članovi mješovitog zbora Hrvatskog pjevačkog društva „Urbata“. Tom prigodom su izveli dalmatinsku narodnu popjevku „O, ti dušo, moje duše“, „Slavonski shertzo“ ( T. Vidošić), te pjesmu „Cesarica“ (arr. R. Kazinoti).


Nakon domaćina, glazbenu večer su obogatili članovi HPD „Graničar“ iz Nova Gradiške koji su iz svojega bogatog glazbenog repertoara odabrali tri skladbe za ovu prigodu. U izvedbi mješovitog zbora HPD „Graničar“, a pod ravnanjem njihove dirigentice gospođe Julijane Žirovčić mogle su se čuti skladbe „Anima Christi“ (M. Frisina), „Croatio iz duše te ljubim“ (arr. Z. Slaviček), te „Daj Kato“ (arr. B. Starc).

U nastavku glazbenog programa nastupio je Veliki crkveni zbor iz župe sv. Ilije proroka iz Orubice pod vodstvom njihove voditeljice, gospođe Marijane Jurčević. Oni su se predstavili skladbama „Svi kliknimo Kristu“ (napoznati autor, arr. Lj. Stipišić), „Milost“ (arr. B.Galli), te „Djevojka je ružu brala“ (arr. K. Magdić).


Nakon nastupa zbora iz Orubice bila je prigoda čuti Vokalni ansambl „Lira“ iz Starog Petrovog Sela koji su izveli tri duhovne crnačke skladbe: „My Lord what a morning“, „Somebody´s knocking“, „Now let us sing“. Vokalnim ansamblom je ravnala njihova voditeljica, gospođa Renata Grgić.


Uslijedio je potom nastup djece koja su svojim plesom i pjesmom ovaj kulturno-glazbeni program posebno obogatila. Oni su se predstavili s pjesmama „Šubi dubi“, „Kad se male ruke slože“ i „Kad si sretan“. Njihovu izvedbu je koordinirala i izvježbala gospođa Marijana Jurčević, a na instrumentima su ih pratili Tomislav Simić (gitara) i Goran Zlatanović (klavijatura).
Cijeli kulturno – glazbeni program je vodila gospođa Ljiljana Simić.


Na kraju glazbenog programa, posjetiteljima i izvođačima se obratila predsjednica HPD „Urbata“, gospođa Ljiljana Olić. U kratkom obraćanju uputila je riječi zahvale svim izvođačima i posjetiteljima ove manifestacije. Na poseban način zahvalu je odala brojnim sponzorima ovog prvog susreta zborova bez čije materijalne pomoći ovaj susret ne bi bio realiziran onako kako je planiran.


Ovaj kulturno – glazbeni događaj je imao humanitarni karakter. Tako je prije i za vrijeme koncerta sakupljan dobrovoljni prilog za pomoć pri liječenju jedne naše sumještanke. Ovom prigodom je od dobrovoljnih priloga sakupljeno 3. 533, 00 kn. Sva prikupljena novčana sredstva predsjednica Društva je uručila na pozornici majci naše sumještanke. Spomenimo kako je HPD „Graničar“ mimo prikupljenih dobrovoljnih priloga u istu svrhu darovao svoja novčana sredstva. Našoj sumještanki želimo što brže ozdravljenje.


Na samom kraju programa svi članovi HPD „Urbata“ otpjevali su domoljubnu pjesmu „Moja domovina“ (Z. Tutić, R. Dujmić, arr. I.Brlić). Time je glazbeni dio programa završen, nakon čega je uslijedio domjenak i zajedništvo oko stola svih gostiju i domaćina koje je potrajala dugo u noć uz glazbenu pratnju TS "Lengeri".


Bio je ovo kulturni događaj kojeg je vrijedilo posjetiti i biti njegovim sudionikom, jer svi oni koji su došli imali su što čuti i vidjeti.Zahvaljujemo još jednom svima bez čije pomoći ovaj događaj ne bi bio izveden na razini koju ovakve manifestacije i zavrjeđuju da budu izvedene; svečano i dostojanstveno. Hvala svim potpornim članovima Društva koji su darovali materijalna sredstva, sponzorima, te svima onima koji nisu članovi Društva ali su dobrovoljno pomagali u kuhinji, organizaciji i izvedbi domjenka. Dio atmosfere s ove manifestacije koji je vladao za vrijeme i nekon glazbenog programa možete pogledati u nastavku ovog izvještaja.


hpd urbata davorhpd urbata davorhpd urbata davorhpd urbata davorhpd urbata davorhpd urbata davorhpd urbata davorhpd urbata davorhpd urbata davorhpd urbata davorhpd urbata davorhpd urbata davorhpd urbata davorhpd urbata davorhpd urbata davorhpd urbata davorhpd urbata davorhpd urbata davorhpd urbata davorhpd urbata davorhpd urbata davorhpd urbata davorhpd urbata davorhpd urbata davorhpd urbata davorhpd urbata davorhpd urbata davorhpd urbata davorhpd urbata davorhpd urbata davorhpd urbata davorhpd urbata davorhpd urbata davorhpd urbata davorhpd urbata davorhpd urbata davorhpd urbata davorhpd urbata davorhpd urbata davorhpd urbata davor

Datum objave: 29.04.2012

Arhiva vijesti

www.hpd-urbata.hr